1. صفحه اصلی
  2. »
  3. مجله گردشگری
  4. »
  5. کاروانسرای بخارا

کاروانسرای بخارا

با کاروانسرای بخارا بیشتر آشنا شوید

این کاروانسرا از جمله مهمترین معماری های شرقی محسوب می شود. بدون وجود این مروارید های گرانبهای معماری حتی تصور شهرهای شرقی غیر ممکن است. اما کاروانسرا ها تنها جزو جاذبه های توریستی نیستند بلکه در عملکرد جاده های تجاری در قدیم نقش عمده ای را ایفا می کرده اند. این کاروانسرا در مسیر جاده های از شرق به غرب قرار داشته اند. تور لیدر های اذربایجان سر زدن به کاروانسرای بخارا ،این پدیده ی خاص و منحصر به فرد تاریخی را به گردشگران پیشنهاد می کنند.در ادامه همراه سفریتا باشید.

چرا این بناها کاروانسرا نام گرفت؟

به علت موقعیت مکانی آنها ،قرار گرفتن در مسیر جاده های تجاری، کلمه ی کاروانسرا برای حمل معنای شرقی “بنای عمومی” مورد استفاده واقع شد. اکثرا کاروانسراها مکانی برای استراحت مردم و حیوانات در طی سفر بوده اند.کاروانسراها در انواع بناهایی از قبیل سرپوشیده و روباز ساخته شده بودند. بناهای سرپوشیده کاربری دفاعی داشته و به شکل ساختمانی نسبتا کوچک که با استحکامات نظامی از آن محافظت می شده است ساخته شده اند. در مواقعی که افراد احساس خطر می کردند می توانستند به این کاروانسرا ها پناه آورده و خود و اسب هایشان را از خطر های احتمالی حفظ کنند.

تصویری از دیوان کاروانسرای بخارا در باکو

تصویری از دیوان کاروانسرا

اما کاروانسراهای روباز کاربری کاملا متفاوتی نسبت به دیگر کاروانسراها داشتند. جزو بناهای عمومی شهر بوده و به عنوان هتل و اقامتگاه از آنها استفاده می شده است و در نزدیکی انها اصطبل هایی برای استراحت حیوانات در نظر گرفته شده بود. در این مکان ها امکانات مناسبی از قبیل چایخانه، حمام و … برای اقامت مسافران در مدت زمان اقامتشان موجود بوده است. یکی از بهترین مثال ها برای این قبیل کاروانسراها، کاروانسرای بخارا در شهر زیبای باکو است.

تصویری از فضای داخلی کاروانسرای بخارااین کاروانسرا به عنوان بناهای تاریخی شهر قدیمی باکو با موقعیتی درست در مقابل کاروانسرای مولتانی (Multani Caravanserai)، به چشم می خورد. کاروانسرای بخارا در اواخر قرن ۱۵ بنا شده است. این مکان بهشتی بود برای تجار و خریداران که از اسیای مرکزی به خصوص بخارا به انجا سفر می کردند و نام آن را به همین دلیل بخارا نهادند. بنایی مشابه این بنا در ازبکستان نیز به چشم می خورد.

تصویری از سلول های کاروانسرای بخارا

تصویری از سلول های کاروانسرا

این بنای منحصر به فرد با معماری منحصر به فرد و طاق های زاویه دار ساخت شده است. در قسمت ایوان، اتاقک هایی برای استراحت تعبیه شده بود. دروازه شرقی که پس از فوت سلطان مراد سوم(Sultan Murad lll) دروازه مراد نامیده می شد از اهمیت فراوانی برخوردار است. در مقایسه با سایر قسمت های این بنا، دروازه ی مراد معماری نسبتا جدیدتری متعلق به قرن ۱۶ را دارا می باشد.سبک و سیاق معماری دروازه ی شرقی یا همان دروازه ی مراد الهام گرفته از زیبایی و پیچیدگی های کاخ شیروانشاه (Shirvanshah Palace) و دیوانخانه (Divanhaneh) می باشد و هنوز هم به عنوان نمادی از افول معماری های هنری و توانایی های هنرمندان اذری تلقی می شود. این قضیه را می توان از کم کیفیتی سنگ های به کار برده شده در دروازه شرقی برداشت کرد.

تصویری از کاروانسرای بخارا در شب

تصویری از کاروانسرا در شب

اما با این حال، هنوز هم دروازه مراد به عنوان بزرگترین اثر معماری است که همواره به ارزش آن نیز افزوده می شود و توجه گردشگران زیادی را از سراسر دنیا و در تور باکو به خود جلب می کند. نام سازنده ی این دروازه ی بی نظیر و منحصر به فرد مشخص نیست اما گفته می شود که دروازه ی مراد با دستان هنرمند معماری از شهر تبریز ساخته و پرداخته شده است.در بالای دروازه به زبان عربی نوشته شده است: “به دستور من این ساختمان اشرافی ساخته شد تا نمادی باشد از قدرت و عظمت سلطان”.

منبع : eastroute.com

موفق باشید.

ثبت دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

خبرنامه

عضویت در خبرنامه

دریافت اخبار و کدهای تخفیف ویژه