1. صفحه اصلی
  2. »
  3. مجله گردشگری
  4. »
  5. موزه فرش آذربایجان

موزه فرش آذربایجان

تاریخچه موزه فرش آذربایجان

یکی از معروفترین و جالب ترین موزه هایی که در شهر باکو می توانید از آن بازدید کنید،موزه فرش است.موزه فرش آذربایجان تحت فرمان شماره ۱۳۰ در تاریخ ۱۳ مارس ۱۹۶۷ شورای وزیران جمهوری آذربایجان ایجاد شده است و از سال ۱۹۶۷ تا سال ۱۹۹۳ موزه فرش و هنرهای معاصر آذربایجان،از سال ۱۳۶۳ تا ۲۰۱۴ – موزه ملی صنایع فرش و صنایع دستی به نام لاتیف کریموف و از سال ۲۰۱۴ تاکنون به عنوان موزه فرش فعالیت دارد.در زمان ایجاد این موزه تنها موزه ای بود که به هنر قالی بافی اختصاص داده شده بود. هدف اصلی ایجاد این موزه، ذخیره، تحقیق و نمایش نمونه های منحصر به فرد از هنر فرش بافی است که میراث ملی آذربایجان است. مؤسس موزه Latif Karimov – دانشمند برجسته و قالین گرا، بنیانگذار هنر قالی بافی آذربایجان، هنرمند و معلم، نویسنده فرش کار اساسی آذربایجان است.

اولین نمایشگاه در تاریخ ۲۶ آوریل سال ۱۹۷۲ در ساختمان مسجد جامع، یک بنای معماری قرن نوزدهم، واقع در ایچری شهر یا شهر قدیمی باکو ارائه شد. رهبر ملی آذربایجان، حیدر علی اف، که از روزهای نخست تأسیس، حمایت زیادی از موزه داشت،در مراسم افتتاحیه شرکت کردند. در سال های ۱۹۷۰-۱۹۸۰ با کمک مداوم رهبری کشور در موزۀ حیدر علی اف فرصت های منظم برای خرید صنایع دستی داشت و در نتیجه مجموعه موزه ها را دوباره پر کرد. در آن سالها برای موزه،شاهکارهای هنر بافندگی فرش آذربایجان خریداری شد.

تصویری از آثار موجود در موزه فرش آذربایجان

تصویری از آثار موجود در موزه

در سال ۱۹۹۲، موزه فرش آذربایجان به مرکز موزه (موزه سابق لنین) واقع در خیابان نفیچیلر منتقل شد. در سال ۱۹۹۱، پس از فروپاشی شوروی، طبق فرمان ریاست جمهوری، این ساختمان به وزارت فرهنگ جمهوری آذربایجان داده شد و به مرکز موزه تغییر نام یافت. نمایشگاه موزه، نمایندگی از نمونه های فرش از مناطق مختلف آذربایجان، و همچنین آثار دیگر هنرهای کاربردی، در ۱۳ اتاق بزرگ در طبقه دوم قرار گرفته است.

تصویری از ساختمان موزه فرش باکو

تصویری از ساختمان موزه فرش باکو

در سال ۲۰۰۷، رئیس جمهور آذربایجان، الهام علی اف، یک فرمان برای ایجاد یک ساختمان جدید برای این مجموعه در قلمرو پارک ملی ساحلی(بولوار باکو)، در چارچوب یک پروژه مشترک وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری آذربایجان، بنیاد حیدر علی اف و یونسکو. در سال ۲۰۱۴، تحت فرمان معمار اتریشی فرانتس جانز، ساختمان موزه، که مطابق با تمام شرایط مدرن است، تکمیل شد. در طول سالها، موزه به طور مداوم توسعه یافته و تبدیل به یکی از ذخیره های اصلی نمونه های فرهنگ ملی آذربایجان شده است.

تصویری از آثار موجود در موزه فرش آذربایجان

در طول ۵۰ سال، موزه توسط چندین مدیر اداره می شد. از ۱۹۶۷ تا ۱۹۸۲ توسط عزیز علیف و از سال ۱۹۸۲ تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶، توسط پروفسور رویا تقیواوا اداره شده است. از تاریخ ۲ مارس سال ۲۰۱۶، موزه توسط شیرین ملیکوا، دکترای هنر، رهبری شده است.این موزه تبدیل به یک مرکز تحقیقاتی و فرهنگی آموزشی شده است که در آن بسیاری از رویدادها، مانند نمایشگاه ها، سمپوزیوم های بین المللی و کنفرانس ها برگزار می شود. در طول ۵۰ سال از عمر خود، موزه بیش از ۳۰ نمایشگاه را از کشورهای مختلف در سراسر جهان سازماندهی کرده است.در سال ۱۹۸۳، در ابتکار حیدر علی اف و حمایت سازمانی از یونسکو، در موزه فرش آذربایجان، سمپوزیوم بین المللی “هنر قالی بافی شرقی” برگزار شد. بعدها، با همکاری نزدیک، سمپوزیوم های بین المللی مانند بافندگی فرش آذربایجان (۱۹۸۸) و کارگاه فرش و هنر آذربایجان (۲۰۰۳) برگزار شد.

این مجموعه همکاری نزدیکی با سازمان های بین المللی تأثیرگذار مانند شبکه اروپایی نساجی (ETN)، انجمن موزه اروپا (EMF)، شورای بین المللی موزه ها (ICOM)، یونسکو و بنیاد بین دولتی برای همکاری آموزشی، علمی و فرهنگی ( IFESCCO) داشته است.در سال ۲۰۰۴، قانون حفاظت و توسعه فرش آذربایجان با مشارکت موزه اعمال شد. این قانون با هدف اجرای ثبت نام فرش آذربایجان، حفاظت و حمایت از توسعه آن و هماهنگ کردن آموزش های علمی و روش شناسی است. در سال ۲۰۱۰، هنر آذرخش بافندگی آذربایجان در فهرست نماینده ی میراث فرهنگی نامحدود بشریت از طریق مهیربن علی اف، بانوی اول آذربایجان، رئیس بنیاد حیدر علی اف، عضو مجلس ملی (مجلس ملی جمهوری آذربایجان)، و سفیر یونسکو و ایسسکو در زمینه ی آزادی بیان صورت گرفت.

تصویری از آثار موجود در موزه فرش آذربایجان

تصویری از آثار موجود در موزه

امروز موزه فرش آذربایجان که در یکی از مدرن ترین ساختمانهای کشور واقع شده است نه تنها یک مجموعه غنی از آثار هنری و فرش (ارزشمند ترین میراث کشور آذربایجان) را ذخیره می کند، بلکه همچنین به عنوان سایت تحقیق جامع فرش سنتی ،بافندگی و تبلیغ آن در فرهنگ جهانی فعالیت میکند.به طور کلی مجموعه این موزه شامل ۱۰۰۰۰ نمونه اثر فلزی و سرامیکی متعلق به قرن ۱۴، جواهراتی از عصر برنز، فرش‌ها و قالی‌هایی از قرن ۱۷ تا ۲۰، لباس‌های ملی و طرح‌های گلدوزی سنتی و آثار هنری مدرن؛ می‌باشد.

اثر فرش تبریز در موزه

یکی از قدیمی‌ترین فرش‌های موزه فرش باکو، قطعه‌ای متعلق به قرن ۱۷ از مدرسه فرش تبریز است. مدرسه فرش تبریز در سال ۱۳۱۰ ه.ق تاسیس شد. نقش قالی‌های تبریزی معمولاً صحنه شکار، گل و شاخسارهای رنگی یا تصویر شعرا و ادیبانی چون نظامی و عمر خیام است. یکی دیگر از فرش‌های موزه در واقع قدیمی‌ترین فرشی است که از تبریز به شهر باکو آورده شده و به نام شاه عباس نام‌گذاری شده است.

چطور به این موزه برویم؟

برای دسترسی به این مجموعه چند راه وجود دارد :

  • وب سایت موزه فرش باکو
  • پیاده روی : از میدان فواره ها ۱۷۰۰ متر
  • نزدیکترین مترو (متروی ایچری شهر) : ۱۲۵۰ متر فاصله
  • اگر قصد دارید با تاکسی به موزه فرش آذربایجان بروید،باید بدانید که معروف است و تنها کافی است از راننده تاکسی بخواهید.

اگر قصد داشتید در تور باکو به این مجموعه سری بزنید باید بدانید که باید ورودی پرداخت کنید و از آنجایی که مبلغ ورودی آن مدام تغییر میکند از بیان کردن آن معذوریم.اما باید در نظر داشته باشی که حدود ۱۰ منات است.و مورد آخر اینکه اگر قصد کاهش هزینه های سفر را دارد و دوست ندارید به تاکسی کرایه پرداخت کنید،پیشنهاد ما این است که در هنگام رزرو هتل های باکو،از بین هتل های مرکز شهر باکو انتخاب کنید.

برای اطلاعات بیشتر به سایت موزه فرش آذربایجان مراجعه کنید.


راستی اگر قصد دارید به شهر باکو سفر کنید،شما میتوانید برای رزرو تور زمینی باکو،ویزای آذربایجان،رزرو هتل در باکو و سایر خدمات با ما در تماس باشید.ما به عنوان کارگزار باکو در تلاش هستیم تا بهترین خدمات را برای شما مهیا سازیم.

به امید دیدار شما عزیزان در شهر زیبای باکو ….

ثبت دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

خبرنامه

عضویت در خبرنامه

دریافت اخبار و کدهای تخفیف ویژه