1. صفحه اصلی
  2. »
  3. مجله گردشگری
  4. »
  5. برج دختر باکو یا قیز قالاسی

برج دختر باکو یا قیز قالاسی

برج دختر باکو یا قیز قالاسی،به عنوان نماد کشور آذربایجان شناخته میشود و یکی از پر بازدید ترین جاذبه های توریستی باکو است و هر سال گردشگران زیادی در تور باکو از آن دیدن میکنند.این برج با تاریخ تاریک و مبهم خود،از لبه جنوبی شهر قدیمی باکو به دریا نگاه میکند. ریشه های برج در رمز و رازداری پوشیده شده است – هیچکس نمی داند زمانی که ساخته شد،چطور ساخته شده است یا حتی چگونه نام آن را “برج دختر” (Qiz qalasi) گذاشته اند. هیچ منبع نوشته شده ی زنده ای نیست که بتواند ساختار یا عملکرد اصلی را ثابت کند.در ادامه همراه  سفریتا باشید.

برج دختر باکو چه زمانی ساخته شده  است؟

سارا اشغربیلی، مورخ آذربایجانی، محاسبه کرده است که برج باید از قرن چهارم تا ششم میلادی ساخته شده باشد. این به دلیل ساخت غیر معمول برج، تفاوت بین سنگ مورد استفاده در برج و سنگ شهر قرون وسطایی اطراف آن و افسانه های مختلف در مورد برج دختر بوده است.گروه دیگری از محققان فکر می کنند که برج در قرن ۱۱ ساخته شده است.دلیل آن کتیبه ۱۴ متری در دیوار جنوبی برج است که کوبایی مسعود ابن داوود را به زبان عربی نوشته است.Mashadikhanim Neam epigraphist این کتیبه را مطالعه کرد و کلمه qübbə را به عنوان qüllə یا برج توضیح داد، بنابراین مسعود ابن داوود معمار برج بود. او فکر می کند معمار برج مردکان، عبدالمجید بن مسعود، فرزند وی است.

تصویری از برج دختر باکو

بنابراین، کتیبه لزوما مرتبط به معمار برج نیست. محل کتیبه سنگ، بالای برج، به این معنی است که آن را به طور تصادفی یا حداقل توسط طراحی معمار قرار داده شده است. کتیبه ها معمولا به گونه ای قرار می گیرند که می توانند توسط عابران خوانده شوند، اما کتیبه برج دختر باکو به راحتی قابل دیدن نیست.بورنیتسکی ،یک مورخ دیگر، هر دو دیدگاه را ادغام می کند و می گوید که برج در دو مرحله ساخته شده است: در قرن ۵ تا ۶ و قرن ۱۲th. ولایف،تاریخچه برج با زرتشتیان و عبادت را پیوند می دهد، در حالی که صمد وورغون، شاعر آذربایجانی در دهه ۱۹۶۰ میلادی خود از شهر باکو یاد می کند که برج ۸۰۰ سال پیش ساخته شده است.

برج دختر،معبد،برج دیده بانی یا رصدخانه بوده است؟

ساخت برج، بعضی از محققان را  به زمان های قدیم تر هدایت میکند. آنها برج دختر را به زرتشتیان و الهه های میترا و آناهیتا متصل می کنند.برج ممکن است معبد زرتشتی باشد که تحت تأثیر برجهای معبد Caspiana و Midiya ساخته شده است، بخشی از آتشکهای Baquan شهری که در میان آتش سوزی های طبیعی در ساحل خزر ایستاده بود.معمار Rzayev می نویسد که قبایل Bakan یا Bakhan در نزدیکی باکو در دوران باستان زندگی می کردند. باک یا باخ به معنی نگاه کردن یا مشاهده کردن است.

رزایف ادعا می کند که باکو نامی است که از سوی مردم محلی به یک برج تپه ای، برج باک، برج خیمه، که به عنوان یک برج دیده بان مورد استفاده قرار می گیرد،داده شده است. برخی از محققان بر این باورند که برج های تماشائی در آذربایجان، شبیه به اروپائی ها ساخته شده اند و برج Baky یک برج دفاعی بوده است.محققان دیگر معتقدند که برج دختر باکو با دیوارهای قلعه باکو در قرون وسطی ساخته شده است و بخشی از دپارتمان های دفاعی شهر است.

تصویری از برج دختر باکو

به تازگی، ویژگی های غیر معمول برج باعث شده است که باستان شناسان نتیجه گیری کنند که در قرن ۱۲ به عنوان یک رصدخانه مورد استفاده قرار گرفته است. پروفسور احمدوف معتقد است که در ۳۰ کیلومتری برج ،سنگی در قسمت پایین برج و در قسمت بالای آن، با کمربند سنگی مرتبط است، می تواند مربوط به روزهای ماه باشد. او می گوید که امکان مشاهده آسمان، ستارگان و صور فلکی وجود دارد.

پازل های ساختمانی برج دختر باکو

برج دختر باکو به شکل سیلندر در نزدیکی ساحل دریای خزر ساخته شده است. یک ساخت و ساز از برج های استوانه ای در کنار دریا.برج به ارتفاع ۲۹.۵ متر و قطر ۱۶.۵ متر ساخته شده است. دیوارها در کف زمین پنج متر ضخامت دارند.قسمت داخلی به هشت طبقه تقسیم شده است و هر طبقه دارای یک سقف کوپه ساخته شده از سنگ های هود است که دارای سوراخ دور در وسط سقف است. سوراخ ها هم تراز شده اند، بنابراین اگر شما در طبقه هشتم ایستاده اید، می توانید از طریق سوراخ ها به سقف پایین نگاه کنید.

تصویری از برج دختر باکو

در قسمت جنوبی و جنوب شرقی دیوار، شکاف هایی وجود دارد که اجازه مشاهده دریا را می دهد و برج را نیز تهویه می کند.تنها ورودی به برج در سمت غربی است و دو متر بالاتر از سطح زمین قرار دارد و ۱.۱ متر عرض دارد. ارتفاع طبقه همکف ۳ متر و ارتفاع متوسط ​​طبقه دوم ۲.۵ متر است.به استثنای کف زمین، طبقه ها توسط یک راه پله سنگی در دیوار جنوب شرقی پیوند دارند. تنها راه برای رسیدن به طبقه اول از طبقه همکف از طریق یک نردبان یا طناب از سوراخ سقف مرکزی است.

دیوارهای برج پنج متر در پایه ۵ متر و در بالای آن ۴.۵ متر ضخامت دارند. این نشان می دهد که قسمت های پایین و بالای برج در همان زمان ساخته شده اند، نه در زمان های مختلف، همانطور که برخی از محققان می گویند. راز بقاء برج در این پایه محکم قرار دارد.دیوارها در عمق ۱۲ متر گسترده هستند. امکان اینکه یک گذرگاه مخفی از برج دختر به کاخ شیرواانشاهان وجود داشته باشد هست.یک گذرگاه زیر زمینی در کاوشهای باستان شناسی در سال ۱۹۸۲ کشف شد.اسناد و کاوش ها نشان می دهد که برج دختر باکو با دیوارهای شهر قدیمی باکو در جنوب و شمال شرق ارتباط دارد.

بیشتر بدانید  موزه کتاب های مینیاتوری

این دیوار ممکن است با برج Sabayil مرتبط باشد، خرابه هایی که در حال حاضر در دریای خزر هستند.تحقیقات نشان داده است که برج ساباییل به قرن های ۱۳ تا ۱۴ می رسد. عبدالرسید باقوی، که در اواخر قرن چهاردهم میلادی زندگی می کرد، نوشت: “دو برج قدرتمند از سنگ در باکو وجود دارد. یکی از آنها در ساحل دریا و دیگری در نقطه ای بالا قرار دارد.برج بالای برج در نقطه حملات مغولان نابود شد.

سیستم آب و فاضلاب در برج دختر باکو

برج دختر دارای یک چاه با قطر ۰.۷ متر در قسمت جنوب شرقی است که پنهان شده است.دهانه چاه در طبقه سوم قرار دارد و ۱۳ متر به پایین از طریق دیوار فرود می آید.در حفاری های باستان شناسی از چاه ها ظروف یافتند که نشان می دهد که از قرن ۱۲ استفاده شده است. محاسبات نشان می دهد که آب در چاه هیچ رابطه ای با سطح دریا ندارد. آب به صورت شیمیایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و برای آشامیدن مناسب است.

تصویری از داخل برج دختر باکو

بدنه سنگ از طبقه دوم تا طبقه هفتم اجرا می شود.یک طاقچه نیم کره ای در بدنه هر طبقه باز میشود.لوله های سرامیکی، ۴۰-۴۵ سانتی متر بالا، با قطر ۲۵-۳۰ سانتی متر و دیوارهای ۲.۲ سانتی متر ضخامت، قرار داده شده یکی در بالا و دیگر در حفره.جایی که یک لوله به یکی دیگر متصل است با آب شیرین متصل شده است.بین کف زمین و پایه لوله ها با زاویه های سرامیکی چهار گوشه، ۲۲ سانتی متر و ۱۸ سانتی متر جایگزین می شوند.این زهکشی ها در بیرون از دیوار اجرا می شود.لوله ها و زهکشی ها به نظر می رسند به طوری که آنها در یک چرخ دنده ای تولید می شوند. چرخ دلربا در قرون وسطا اهمیت بیشتری یافت و احتمالا لوله های سرامیکی در آن دوره تولید می شد.

چرخ دنده چاه برج دختر باکو

دیدگاه ها در مورد اهداف لوله ها و زه کش ها متفاوت است. ادامه کانال و لوله ها تا طبقه هفتم نشان می دهد که آنها برای دفع فاضلاب استفاده می شوند.

آیا در این برج،دختر وجود داشته است؟

تفسیرهای مختلفی از اصطلاح “دختر” به نام برج وجود دارد. برخی از محققان این کلمه را به افسانه هایی که هیچ پایه تاریخی شناخته نشده را نمی پذیرند. دیگران سعی می کنند برج را به دوران امپراطوری ساسانی ایران (۲۲۴-۶۳۶ میلادی) برسانند و یا حتی بیشتر به عقب برگردانند و از نام آن به عنوان یک استدلال استفاده کنند.برج های دختر نه تنها در باکو و آذربایجان بلکه در سایر کشورهای شرقی وجود دارد. کاوش ها نشان داده اند که بیشتر آنها به قرون وسطی باز می گردند.آنها تصور می کنند که نام “برج دختر” را برای نشان دادن عدم پذیرش آنها توسط دشمن در طول حمله نشان دهند. برج ها برای شاهزادگان و خانواده های آنها بود.

برخی از محققان معتقدند که این نام فقط معنی ندارد، بلکه مربوط به باورهای مذهبی قبیله های قدیم است. اصطلاح خاله (قیصر) علامتی از الهه آب Anahita است که در کتاب مقدس زرتشتی اوستا نامگذاری شده است. در دوره اسلامی، این معابد اهمیت مذهبی خود را از دست دادند و تنها به تقویت دفاعی خود ادامه دادند.

افسانه این برج چیست؟

داستان های زیادی در مورد برج دختر باکو وجود دارد. داستانی وجود دارد که دلیل آن را برای ما فاش می سازد . می گویند دختر خان باکو خود را از بالای آن به پایین انداخته است و برخی نیز می گویند خواهر او بوده است . دلیل این کار دختر پادشاه،زندانی شدن توسط برادرش بوده است.

اگر قصد دارید از این بنای تاریخی دیدن کنید،فقط کافی است به مرکز شهر باکو رفته و به تماشای آن بروید.ایچری شهر یا شهر قدیمی باکو،کاخ شیروانشاهان و بسیاری از دیدنی های باکو در این قسمت از شهر جمع شده اند.لازم بذکر است که هزینه بازدید از این بنا ۱۰ منات است.همچنین در صورتی که قصد دارید در نزدیکی این محل،هتل انتخاب کنید،میتوانید از بین هتل های باکو که در این وب سایت معرفی کرده ایم،هتل مد نظر خود را انتخاب کنید.


راستی اگر قصد دارید به شهر باکو سفر کنید،شما میتوانید برای رزرو تور زمینی باکو،ویزای آذربایجان،رزرو هتل در باکو و سایر خدمات با ما در تماس باشید.ما به عنوان کارگزار باکو در تلاش هستیم تا بهترین خدمات را برای شما مهیا سازیم.

به امید دیدار شما عزیزان در شهر زیبای باکو ….

ثبت دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

خبرنامه

عضویت در خبرنامه

دریافت اخبار و کدهای تخفیف ویژه