1. صفحه اصلی
  2. »
  3. مجله گردشگری
  4. »
  5. کاخ شیروانشاهان باکو

کاخ شیروانشاهان باکو

شهر قدیمی باکو،به عنوان گنجی ارزشمند در تاریخ آذربایجان به حساب می آید.ساختمان های سنگی آن و خیابان های کوچک، اسرار هایی را که هنوز کشف نشده اند نگه می دارد.شاهکار معماری قدیمی شهر، غنی در تاریخ اما با سوالاتی مواجه است که هنوز پاسخ ندارد، که آیا محل اقامت قرون وسطایی حاکمان شیروان، کاخ شیروانشاهان بوده است؟ – در ادامه همراه سفریتا باشید تا به بررسی کاخ شیروانشاهان باکو بپردازیم.

ایالت شیروان

حکومت شیروانشاهان در سال ۸۶۱ تشکیل شد و به طولانی ترین دولت در شمال آذربایجان تبدیل شد.اولین سلسله ای از ایالت شیروان، سلسله مازیادی (۸۶۱-۱۰۲۷) بود که توسط مهامد بن یزید، معاون ارشد عرب که در شمخانی زندگی می کرد، تاسیس شد.پایتخت این ایالت، شهر شمخانی بود.در نیمه اول قرن ۱۱، سلسله مازیادی توسط سلسله کسرانی (۱۰۲۸ تا ۱۳۸۲) جایگزین شد. ایالت شیروان تحت نظر شروانشاهان، منوچهر سوم و پسرش آخسیتان شکوفا شد. آخرین حاکم در این سلسله Hushang بود. سلطنت او محبوب بود و هوشنگ در یک شورش کشته شد.سلسله دربندی (۱۵۳۸-۱۳۸۸)، که توسط ابراهیم اول (۱۳۱۷-۱۳۸۲) تاسیس شد، بعدها به جای سلسله کسرانی جایگزین شد.

تصویری از کاخ شیروانشاهان

تصویری از کاخ شیروانشاهان

باکو به پایتخت شیروان تبدیل می شود

قرن بیستم دوره ای برای احیای اقتصادی و فرهنگی شیران بود. از آنجا که این زمان صلح در شیران بود، پیشرفت عمده در هنر، معماری و تجارت صورت گرفت. شمخانی در آغاز قرن باقی مانده سرمایه شیروان بود، اما یک زلزله و حملات مداوم توسط کیپچاک ها، مردم ترک، منجر شد که پایتخت به شهر باکو منتقل شود.شهر باکو پایتخت کشور در زمان حکومت شیروانشاه خلیل الله اول (۱۴۱۷-۶۲) و پسرش فرخ یاسر (۱۴۶۲-۱۵۰۰) بود.

در حالی که تنش در شمخانی ادامه یافت، باکو در یک محیط نسبتا آرام توسعه یافت. شناخته شده است که دیوارهای قوی قلعه در اوایل قرن ۱۲ در باکو ساخته شده است. پس از اینکه پایتخت به باکو منتقل شد، کاخ شیروانشاهان در بالاترین نقطه شهر قرار گرفته بود، که در آن زمان یکی از پرجمعیت ترین مناطق بود. مجموعه کاخ ها شامل ۹ ساختمان می شود – خود کاخ، دادگاه، آرامگاه درویش، دروازه شرقی، مسجد شاه، مسجد کی قباد، آرامگاه قصر، حمام و مخزن.

ساختمان های این مجموعه در سه حیاط واقع شده اند که در سطوح مختلف قرار دارند، ۵.۶ متر بالاتر از یکدیگر. از آنجا که کاخ بر روی زمین ناهموار ساخته شده است، هیچ طرح معماری منظمی ندارد.کاخ شیروانشاهان در اواخر قرن نوزدهم و کل مجموعه از سنگ آهک ساخته شده است. بیش از تمام ساختمان ها، خود کاخ در طول سال ها بیشترین سایش و رنج را تجربه کرده است. کاخ در سال ۱۵۰۰ پس از فرخ یاسر در جنگ بین شیروان و شبه نظامیان صفوی به قتل رسید.از آنجایی که امپراتوری ایران و عثمانی برای قدرت در قفقاز جنوبی جنگ میکردند، دولت شیروان، در نقطه عبور از مسیرهای مختلف کاروان، از حملات مکرر رنج برد. درنتیجه، کاخ بارها و بارها به شدت آسیب دیده است. اثبات این است که دروازه مراد در زمان حکومت عثمانی ساخته شد.

تصویری قدیمی از کاخ شیروانشاهان

تصویری قدیمی از کاخ شیروانشاهان

در ۱۰ فوریه ۱۸۲۸ کشور آذربایجان توسط روسیه اشغال شد. کاخ شیروانشاهان به عنوان مقر ارتش روسیه تبدیل شد و بسیاری از ساختمان های کاخ نابود شدند. در سال ۱۹۵۴، مجموعه قصر شیروانشاهان، به یک مجتمع فرهنگی و معماری تاریخی تبدیل شد. در سال ۱۹۶۰، مقامات جمهوری شوروی تصمیم به ترویج کاخ ​​به عنوان یک بنای معماری کردند.

ساختمان کاخ شیروانشاهان

محل قصر شیروانشاهان امروزه یک ساختمان دو طبقه در شکل مستطیل است. به منظور فراهم آوردن نور بهتر کاخ، بخش جنوب شرقی ساختمان در سطوح مختلف ساخته شده است. در ابتدا ۵۲ اتاق در کاخ وجود داشت که ۲۷ اتاق در طبقه همکف و ۲۵ اتاق در طبقه اول قرار داشتند. شاه و خانواده اش در طبقه بالا زندگی کردند، در حالی که بندگان و دیگران در طبقه پایین زندگی می کردند.

تصویری از داخل کاخ شیروانشاهان

آرامگاه ساخته توسط شیروانشاه فرخ یاسر (همچنین به عنوان دادگاه یا دیوانخانه شناخته می شود)

قبر شیروانشاه فرخ یاسار در حیاط بالای مجتمع کاخ ساخته شده است. سمت شمالی آن و یکی از گوشه های آن، در ساختمان مسکونی قرار دارد. این آرامگاه از یک روتین هشت ضلعی تشکیل شده است. سالن هشت ضلعی آن توسط یک بالکن باز است. بالکن دارای نه ستون است که هنوز پایتخت اصلی آنها است.

تصویری از دیوانخانه در کاخ شیروانشاهان

تصویری از دیوانخانه در کاخ شیروانشاهان

طرف بیرونی ستون ها دارای یک سنگ با تصویر کبوتر، نماد آزادی و دو قطعه سنگ است که آب را از بین می برد. بعضی از محققان معتقدند که این ساختمان برای پذیرش و دادرسی رسمی مورد استفاده قرار گرفته و آن را به دادگاه می نامد. کار معماری در آرامگاه کامل نشده است. آرامگاه یکی از بهترین نمونه های معماری قرون وسطی در نظر گرفته شده است نه تنها در آذربایجان بلکه در کل خاورمیانه.

آرامگاه درویش

آرامگاه درویش در قسمت جنوبی واقع شده است. برخی از مورخان معتقدند که این آرامگاه سید یحیی باقوی، محقق سلطنتی و ستاره شناس تحت خلیل الله است. سایر مورخان می گویند که تمام ساختمان های در حیاط پایین کاخ، از جمله آرامگاه درویش، بخشی از یک پیچیده ای که در آن زندگی می کردنداست. اما شواهد کمی برای این وجود دارد.

تصویری از آرامگاه درویش در کاخ شیروانشاهان

تصویری از آرامگاه درویش در کاخ شیروانشاهان

مسجد کی قباد

در حال حاضر مسجد کی قباد که به عنوان دادگاه یا دیوانخانه شناخته می شد، یک مسجد جامع مدرسه بود که به آرامگاه درویش پیوست.این آرامگاه در قسمت جنوبی مسجد واقع شده است. مسجد شامل یک سالن نماز مستطیل شکل و یک راهرو کوچک در مقابل آن بود. در مرکز سالن چهار ستون از گنبد حمایت میکند.

دروازه شرقی

دروازه شرق یا دروازه مراد جزء پیچیده ای است که به قرن شانزدهم می رسد. دو مدال در قسمت بالایی دروازه Murad دارای کتیبه می باشند: “این ساختمان تحت سلطنت مراد سوم و تنها بر اساس نظم Racab Bakuvi در سال ۹۹۴ ساخته شده است” (۱۵۸۵-۸۶).

تصویری از دروازه مراد در کاخ شیروانشاهان

تصویری از دروازه مراد

آرامگاه شیروانشاهان

دو ساختمان در حیاط پایین آرامگاه و مسجد شاه وجود دارد. دیوارهایی دور حیاط پایین را محاصره می کند و از ساختمان هاب دیگر جدا میسازد. هنگامی که در تور باکو به مقبره از بالا نگاه می کنید، می توانید ببینید که آن مستطیل شکل است، تزئین شده با ستاره حک شده و با گنبد هشت ضلعی تکمیل شده است. در حالی که این آرامگاه در حال ساخت بود، کاشیهای آبی رنگی در گنبد ستاره ای شکل قرار گرفتند.

یک کتیبه در ورودی می گوید: “محافظ دین، مرد پیامبر، سلطان شیران شاهنامه خلیل الله، ممکن است خداوند شاه را به عنوان دائم سلطنت خود برگزیند، دستور ساخت این آرامگاه نور برای مادر و پسر هفت ساله اش (ممکن است آنها در آرامش بمانند) ۸۳۹ “(۱۴۳۵-۳۶). نام معمار نیز بین کلمات “خدا” کاخ مسجد و “محمد” در کتیبه تزئینی دیگر در پورتال است که می تواند فقط با استفاده از آینه بخواند. این کتیبه می گوید: “خدا، معمار علی، محمد”.

حمام کاخ شیروانشاهان

حمام کاخ در پایین ترین حیاط مجتمع واقع شده است. مثل همه حمام های قدیمی شهر، این یکی در زیر زمین ساخته شده است تا اطمینان حاصل شود که درجه حرارت در داخل ثابت نگه داشته شده است. با گذشت زمان سطح زمین افزایش یافت و به طور کامل آن را پوشانده بود. حمام با شانس در سال ۱۹۳۹ یافت شد. در سال ۱۹۵۳ بخشی از آن تمیز شد و در سال ۱۹۶۱ ترمیم و گنبد اصلاح شد. دیوارها در یکی از اتاق های جانبی کاشی های شیشه ای پوشانده شده اند و احتمالا این اتاق شاه بوده است.

تصویری از حمام کاخ شیروانشاهان

تصویری از حمام کاخ

مخزن کاخ شیروانشاهان

مخزن، کاخ شیروانشاهان ،بخشی از یک سیستم توزیع آب زیرزمینی، در قسمت پایین بخش کاخ قرار داشت.آب از طریق لوله های سرامیکی که بخشی از خط لوله آب شاه است، از بخش بزرگی از شهر به داخل مخزن وارد شد. مخزن در زیر زمین قرار دارد و ورود آن به شکل یک پورتال است. پله های متعدد از ورود به ساختمان تا انبار وجود داشت. پیوند بین مخزن و حمام را می توان از لابی سمت چپ مشاهده کرد. مخزن در زمان بازسازی در سال ۱۹۵۴، کشف شد.

تصویری از نقشه کاخ شیروانشاهان باکو

تصویری از نقشه کاخ

چگونه به این کاخ برویم؟

تنها کافی است تا خود را به ایچری شهر یا شهر قدیمی باکو برسانید،پس ازاینکه به شهر قدیمی رسیدید،میتوانید به کاخ شیروانشاهان رفته و از آن بازدید کنیدلازم به ذکر است که هزینه بازدید از این مجموعه تاریخی، منات (واحد پول آذربایجان) است.در داخل شهر قدیمی باکو،شما میتوانید از دیدنی های دیگر،مانند برخ دختر نیز بازدید کنید.همچنین برای اطلاعات بیشتر میتوانید به سایت این بنانی تاریخی مراجعه کنید.


راستی اگر قصد دارید به شهر باکو سفر کنید،شما میتوانید برای رزرو تور زمینی باکو،ویزای آذربایجان،رزرو هتل در باکو و سایر خدمات با ما در تماس باشید.ما به عنوان کارگزار باکو در تلاش هستیم تا بهترین خدمات را برای شما مهیا سازیم.

به امید دیدار شما عزیزان در شهر زیبای باکو ….

ثبت دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

خبرنامه

عضویت در خبرنامه

دریافت اخبار و کدهای تخفیف ویژه